Nyårsfest

Nyår är en tid för fest och gemenskap. Tillsammans med goda vänner bjuder vi in det nya året med champagne och fyrverkerier. I en av årets största fester.

Börja gärna i tid med planeringen för nyårsfesten. På så sätt hinner du skicka ut nyårsinbjudningarna med post och får den tid du behöver med de övriga förberedelserna. Det är alltid mycket roligare att få ett fint inbjudningskort än en inbjudan via sms eller facebook. Vill man följa vett och etikett så ska de skrivna inbjudningarna vara gästerna tillhanda minst två veckor innan festen går av stapeln. Vid kortare framförhållning så är det okey att sms:a eller ringa.

Vid nyår får dukningen gärna gå i svart, silver, guld och glitter. Kandelabrar i silver är eleganta och stämningsfulla och gör sig bra som bordsdekoration. Eller varför inte fylla bordets mittparti med flera små värmelyktor? Levande ljus ger en festlig stämning men om det är barn med på festen så är det viktigt att ha ljusen under uppsikt och utom räckhåll.

Stämningen ska vara som högst vid tolvslaget, så planera alkoholförtäringen. Bjud på svagare drycker i början på kvällen så att alla gäster är alerta och i toppform när det nya året ska skålas in. Bygg gärna upp stämningen innan tolvslaget med en gemensam nedräkning eller genom att lyssna på det traditionella nyårstalet från skansen.

Förr så siade man om det nya året genom att stöpa i bly. En ny rolig tradition är att låta gästerna gissa hur det nya året kommer att bli och låta dem skriva ned det på lappar som sparas till nästa nyårsafton. Extra roligt blir det om man är samma grupp människor som träffas varje nyårsafton, eftersom man då kan titta på lapparna och reflektera tillsammans över hur väl gissningarna för året har stämt.