Nationaldagsfest

svensk-flagga

Varför vi svenskar firar nationaldagen är för många en svår fråga att svara på – det har visat sig att många faktiskt inte vet varför! Den 6:e juni 1523 blev Sverige ett självständigt land.

Det är dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges första kung. Vid sidan om det skälet firar vi också nationaldagen då Sverige antog en regeringsform 1808 – en regeringsform som höll i sig till 1974.

Nationaldagsfirandet varierar beroende på stad och kultur. Samtidigt som Sverige är ett väldigt homogent land, finns det skillnader beroende på var i Sverige man bor. Framförallt när det kommer till mat – men också beträffande andra faktorer, som dialekt, musik, vanor och seder. Skillnaderna var tydligare förr i tiden och idag kan vi se likheter i firandet runt om i Sverige.

Festliga tillbehör

Om du och ditt sällskap väljer att inte fira med övriga svenskar på gator och torg kan det vara kul att anordna ditt egna firande på din bakgård. En solig eftermiddag med dans, mat, musik, ballonger och andra festliga artiklar kan göra ditt firande till något väl värt att minnas. För barnen kan det vara roligt att anpassa festen och finns det något festligare än heliumballonger? Hos ballongkungen.com hittar du de ballonger du behöver för ditt nationaldagsfirande. För många är det inte bara nationaldagen vi firar, utan använder dagen som ett skäl att träffa vänner och familj och vad passar då bättre än att dekorera upp till fest med ballonger och alla dess tillbehör?

Vad äter man på nationaldagen?

Maten ni äter på nationaldagen varierar. Men ett klassiskt inslag i modern kost är grillad mat. Följt av sallad, bröd, potatissallad, gravad lax, surströmming – med inslag av regionala rätter som palt, renskav eller gädda. Att tillaga en gädda på bästa sätt är svårt, men Pelle Johansson guidar dig igenom processen. I Skåne gillar de att äta ål, det kanske är därför deras landskapsfisk är ål. Kanske något att testa på nationaldagen, även om du och ditt sällskap inte är från Skåne?