Lokalen

Ska du anordna en fest? Det första punkten på listan är troligtvis att fixa en lokal. Hur går man till väga?

Vilken typ av fest är det?

Olika fester kräver olika typer av lokaler. En bröllopsfest vill man gärna ha i en stor lokal som rymmer alla inbjudna samtidigt som det finns plats för dans och skoj. Kanske ska man ha ett band så en scen eller plats för en stor musikanläggning måste också finnas.

Ett event för företaget kan istället ha krav på en danslokal men även en föreläsningssal eller konferensrum där man kan börja kvällen med lite prat om arbete eller bara lära känna varandra bättre.

Är det ett barnkalas vill man nog ha ett extra rum där det är tyst och lugnt dit man kan ta barn som behöver sova eller bli tröstade. Det borde också finnas större toaletter om barnen är yngre och behöver hjälp när de blir nödiga. Även skötbord borde finnas på åtminstone en av toaletterna.

Därefter kan du börja se över vilka lokaler som finns.

Hur hittar man dem?

Enklast är att googla och se vad man får upp. Bor man i en mindre stad är det dock stor risk att många med lokaler inte annonserar ut det. Det går från mun till mun istället. Hör med omgivningen om de kan rekommendera en lokal. Oftast är det väldigt lätt att hitta information om vart man kan hålla konferensfester och bröllopsfester men är man ute efter något mer ovanligt får man leta runt.

Det finns exempelvis sajter där du kan göra en efterlysning efter en passande lokal. Du beskriver helt enkelt vilka önskemål du har och hur mycket du är villig att betala. Då når meddelandet till och med ut till privatpersoner som kanske har en passande lokal. Chansen är också stor att komma undan lite billigare när man gör affärer med andra privatpersoner.