Fest

Julen närmar sig och tanken om att hålla i en julfest för att komma i stämning känns aktuellt. Här kommer en steg för steg guide för vad man bör tänka på inför en oförglömlig julfest!

JulSteg 1: Bjud folk! Gör en pampig inbjudan och skicka med post eller ännu enklare ett e-mail eller per telefon. Glöm inte att skriva vilket datum gästerna senast ska lämna besked, så att du kan planera mängden mat och annat som ska köpas.

Steg 2: Planera vad som ska bjudas på. Några klassiker är ju självklart lussebullar, glögg, pepparkakor och så vidare. Fundera på om det ska vara en riktig buffé eller snarare små juliga tilltugg. Att tända grillen i bakgården och låta gästerna värma sig med en varm korv och en kopp varm choklad innan de kliver in i julparadiset kan vara en mysig idé!

Steg 3: Storstädning! Plocka undan ömtåliga saker och gör plats åt pyssel och andra aktiviteter. Och glöm inte julpynta för allt i världen! Fram med krims-kramset och kör på. Om ni inte har en riktig öppen spis kan man köpa en DVD-brasa för att sätta stämningen.

Steg 4: Glöm inte bort barnen. Be familjemedlemmarna om hjälp. Har ni äldre barn som till exempel kan passa de yngre barnen vore det perfekt. De kan till exempel baka julgodis i köket och ha pysselhörna, eller ha ett discorum där de kan dansa av sig och leka lekar. Sätt även ihop små presentpåsar, att dela ut till barnen i början på festen för att garantera ett bra humör. Dessa kan innehålla lite julgodis och smått och gott.

Steg 5: Ha festen! Välkomna dina gäster och slappna av – stressa inte för mycket över maten och så vidare.

Steg 6: Musik! Har ni ett piano och någon som råkar vara grym på att spela? Ha en liten sångstund. Tryck upp några sånghäften i förväg och låt staden njuta av era ljuvliga stämmor. Ha annars på lite stämningsfull julmusik i bakgrunden.

Steg 7: Aktiviteter. Ha lite spel och pyssel förberett. Man kan till exempel skriva julkort eller spela sällskapsspel. En annan kul sak kan vara att skriva ner några gåtor som de kan klura på tillsammans i lag under kvällen, för att sedan dela ut pris till de med flest rätt.

Steg 8: Njut!